به گزارش ایبنا، سیدعلیرضا میرمحمدصادقی در خصوص تمهیدات درنظر گرفته شده برای تسریع در پرداخت تسهیلات طرحهای نیروگاهی توضیح داد: سقف اعتبار بانکها برای نیروگاهها را دو برابر کردیم؛ یعنی اگر بانکی یک میلیارد اعتبار داشت این اجازه را دادیم که تا ۲ میلیارد دلار تقاضا ارسال کند و برای نیروگاهها هیچ محدودیتی وجود ندارد و گفتهایم که هر متقاضی که اهلیت آن را بانک عامل تایید میکند و میتواند در زمان سررسید، اقساط خود را بازپرداخت کند، صندوق آمادگی تامین مالی برای آن متقاضی را دارد.
وی ادامه داد: نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد خوزستان در حال تکمیل است که حدود ۱۶۰ میلیون دلار برای تولید ۳۴۰ مگاوات برق در این نیروگاه تامین مالی شده است و آمادگی داریم که اگر بازهم درخواستی بود را بررسی کرده و در دستور کار قرار دهیم.
میرمحمدصادقی درباره مجموع اعتباراتی که صندوق برای تامین ارز مورد نیاز نیروگاهها تخصیص داده است، گفت: از لحاظ ارزشی تقریبا هر مگاوات به حدود ۵۰۰ هزار دلار با تایید وزارت نیرو نیاز دارد یعنی اگر بخواهیم ۵ هزار مگاوات تولید جدید برق داشته باشیم، بین ۲ تا ۲.۵ میلیاد دلار، نیاز ارزی است. پس وقتی وزارت نیرو طرح و اهلیت متقاضی را تایید میکند و بانک عامل نیز وثایق لازم را اخذ مینماید، صندوق آمادگی دارد نیاز ارزی آن طرح را پرداخت کند.
وی خاطر نشان کرد: در سال ۱۴۰۳ با وزارت نیرو هماهنگ شد که هر میزان از درآمدی که نیروگاهها از این وزارتخانه دریافت میکنند، در یک حساب مشخص واریز شود و بانک موظف است ۷۰ درصد آنرا جهت بازپرداخت بدهی صاحب نیروگاهها از طریق بانک مرکزی ارز خریده و به حسابهای صندوق واریز نماید و ۳۰ درصد دیگر آن به همان نیروگاه برای پرداخت هزینهها اعم از نگهداری تجهیزات و حقوق و دستمزد هزینه شود.
عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی تصریح کرد: هر متقاضی بخش خصوصی یا نهادهای عمومی غیر دولتی طرح صنعتی ارایه دهد که توجیه اقتصادی داشته باشد به سرعت با تایید بانک عامل در صندوق تشکیل پرونده داده شده و منابع لازم برای آنها اختصاص مییابد.
میرمحمدصادقی در خصوص تامین مالی طرحهای صنعت برق و نیروگاهی از سوی صندوق توسعه ملی افزود: از زمان تاسیس صندوق توسعه ملی تاکنون، این صندوق ساخت و تجهیز ۴۸ نیروگاه را تامین مالی کرده که تعدادی از آنها آغاز به بازپرداخت تسهیلات خود کرده و با آنهایی هم که به هرطریقی مشکلات داشتهاند، همراهی کردهایم.
وی افزود: صندوق با دادن مدت بیشتر یا فرصت، با سرمایه گذاران همراهی کرده به طوری که حدود ۳۰۰ میلیون دلار از مطالبات نیروگاهی وصول شده و حدود ۱.۸ میلیارد دلار دیگر همچنان معوق است.
عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی خاطر نشان کرد: اکنون چند نیروگاه به میزان حدود ۲ هزار مگاوات مانند نیروگاه رودشور، زنجان، سبزوار، تربت حیدریه در دست ساخت است که حدود ۱.۲ میلیارد دلار برای آنها تامین مالی شده و در روزهای آینده دو نیروگاه از چند نیروگاهی که نام برده شد، به بهره برداری میرسد.
وی درباره ساخت نیروگاههای جدید نیز تصریح کرد: صندوق توسعه ملی هر تجارتی که اقتصادی بوده و مربوط به بخش خصوصی یا نهادهای عمومی غیردولتی باشد را تامین مالی میکند.
میرمحمدصادقی درباره ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر یا سیکل ترکیبی جدید نیز گفت: براساس موافقت نامه با وزارت نیرو حدود ۵ میلیارد دلار برای نیروگاههای تجدیدپذیر و نیز حدود ۷.۵ میلیارد دلار برای سیکل ترکیبی در نظر گرفته شده که نشان میدهد، صندوق توسعه ملی منابع خود را برای این کار تجهیز کرده است ولی باید این طرحها پس از تایید بانک به صندوق برای تامین مالی ارسال شوند.
بخشی از برق نیروگاههای تجدیدپذیر تابستان ۱۴۰۴ وارد مدار میشود
میرمحمدصادقی با بیان اینکه صندوق توسعه ملی در ابتدای زنجیره نیست بلکه در میانه آن قرار دارد، گفت: در ابتدا متقاضی به وزارت نیرو یا بانک عامل رفته و درخواست خود را تقدیم میکند، پس از تایید وزارت نیرو و بانک عامل، شناسنامه طرح از طرف بانک به صندوق ارسال میشود و صندوق نیز درصورت تکمیل پرونده در کمتر از حدود یک هفته موافقت اولیه و سپس موافقت نهایی صادر میکند.
وی با اشاره به اینکه اکنون دو نیروگاه به ظرفیت ۴۰ مگاوات از نیروگاههای تجدیدپذیر مدارک خود را تکمیل کردهاند، تصریح کرد: این دو نیروگاه طی چند روز آینده تسهیلات خود را دریافت خواهند کرد و امیدواریم با توجه به اینکه تجهیزاتشان آماده است، تا پایان سال تولید خود را وارد مدار کنند. همچنین برای حدود هزار و ۵۰۰ مگاوات برق تامین مالی به زودی صورت خواهد پذیرفت که امیدواریم در دوره اوج مصرف سال آینده (تابستان ۱۴۰۴) برای بهره برداری برسد.
عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی افزود: یک هزار و ۵۰۰ مگاوات دیگر درحال تکمیل مدارک، مستندات و وثایق هستند که هر زمان مدارکشان تکمیل شد، به سرعت در صندوق نهایی خواهند شد.
ورود صندوق به سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز
وی با بیان اینکه صندوق توسعه ملی در بخش نفت و گاز نیز با توجه به دریافت مجوزهای لازم، به صورت سرمایه گذاری وارد شده است، افزود: بطور مثال صندوق توسعه ملی در میدانهای نفتی هماوراوی و مرکز تفکیک تابناک که تولید گاز دارد و به تازگی در مدار قرار گرفته، بخش اعظمی از کسری گاز کشور را جبران میکند.
میرمحمدصادقی تصریح کرد: صندوق توسعه ملی در پروژه میدان نفتی یاران مبلغی در حدود ۱۸۰ میلیون دلار، در یک شرکت دارویی که درباره داروهای سرطانی اقدام به تولید میکند، نیز حدود ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری کرده است.
وی تاکید کرد: همچنین در حوزه خارجی، در کشور ونزوئلا بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در پتروشیمی این کشور اقدام کرده که صندوق، تامین مالی آن را برعهده گرفته است.
منبع: ایرنا